Resipi Tiramisu Mudah Tanpa Telur


Entri #22 : Resepi Tiramisu Mudah Tanpa Telur

Teks : Rosilawati Wahid
Foto : Rosilawati Wahid

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Selamat berhujung minggu Yong ucapkan. Hari ini ada perjumpaan dengan rakan-rakan penjahit, jadi Yong buatkanlah tiramisu sebagai buah tangan.


Tiramisu ini cukup mudah hendak membuatnya. Tidak perlu dibakar di dalam ketukar. Diaduk - susun - simpan dalam peti sejuk - sedia untuk dimakan.


Sebuah mixer diperlukan bagi meringankan tugas memutar bahan-bahan sehingga kembang. Boleh juga menggunakan senduk kayu atau pemutar manual, tapi Yong tidak mampu memutar senduk sehingga semua krim kembang. 




BAHAN A
Biskut Lady Finger
(Boleh digantikan dengan kek span atau biskut merrie)


BAHAN B
Sesudu kopi segera / kopi / milo / mocca
dilarutkan di dalam air anggaran 2 cawan


BAHAN C
250ml whipping cream
250g cream cheese
1/2 cawan gula castor


BAHAN D
Serbuk koko (untuk ditabur) 

Langkah demi langkah


BAHAN A : CREAM CHEESE + GULA CASTOR + WHIPPING CREAM


BAHAN A DIPUTAR SEHINGGA KEMBANG (GEBU)


BAHAN B  LARUTAN SERBUK KOPI SEGERA


LANGKAH 1 :

BISKUT LADY FINGER DICELUP DI DALAM LARUTAN KOPI
Celup sekejap je.


LANGKAH 2 :

SUSUNKAN BISKUT KE DALAM BEKAS


LANGKAH 3 :

LAPISKAN DENGAN ADUNAN KRIM


LAPISAN KRIM


LANGKAH 4 :
TABURKAN DENGAN SERBUK KOKO


Ulang langkah 1 hingga 4 sehingga selesai. Seterusnya masukkan ke dalam peti ais selama 3-4 jam biar sebati semua rasa kemudian bolehlah dimakan.


Selamat mencuba,


Rosilawati Wahid


Post a Comment

0 Comments