Entri #22 : Resepi Tiramisu Mudah
Teks : Rosilawati WahidFoto : Rosilawati Wahid
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Selamat berhujung minggu Yong ucapkan. Hari ini ada perjumpaan dengan rakan-rakan penjahit, jadi Yong buatkanlah tiramisu sebagai buah tangan.
Tiramisu ini cukup mudah hendak membuatnya. Tidak perlu dibakar di dalam ketukar. Diaduk - susun - simpan dalam peti sejuk - sedia untuk dimakan.
Sebuah mixer diperlukan bagi meringankan tugas memutar bahan-bahan sehingga kembang. Boleh juga menggunakan senduk kayu atau pemutar manual, tapi Yong tidak mampu memutar senduk sehingga semua krim kembang.
BAHAN A : CREAM CHEESE + GULA CASTOR + WHIPPING CREAM |
BAHAN A DIPUTAR SEHINGGA KEMBANG (GEBU) |
BAHAN B LARUTAN SERBUK KOPI SEGERA |
LANGKAH 1 : BISKUT LADY FINGER DICELUP DI DALAM LARUTAN KOPI |
LANGKAH 2 : SUSUNKAN BISKUT KE DALAM BEKAS |
LANGKAH 3 : LAPISKAN DENGAN ADUNAN KRIM |
LAPISAN KRIM |
LANGKAH 4 : TABURKAN DENGAN SERBUK KOKO |
Selamat mencuba,
Rosilawati Wahid
0123013341
MyMesinJahit
0 Comments