Entri #22 : Resepi Tiramisu Mudah Tanpa Telur
Teks : Rosilawati Wahid
Foto : Rosilawati Wahid
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Selamat berhujung minggu Yong ucapkan. Hari ini ada perjumpaan dengan rakan-rakan penjahit, jadi Yong buatkanlah tiramisu sebagai buah tangan.
Tiramisu ini cukup mudah hendak membuatnya. Tidak perlu dibakar di dalam ketukar. Diaduk - susun - simpan dalam peti sejuk - sedia untuk dimakan.
Sebuah mixer diperlukan bagi meringankan tugas memutar bahan-bahan sehingga kembang. Boleh juga menggunakan senduk kayu atau pemutar manual, tapi Yong tidak mampu memutar senduk sehingga semua krim kembang.
Langkah demi langkah
![]() |
BAHAN A : CREAM CHEESE + GULA CASTOR + WHIPPING CREAM |
![]() |
BAHAN A DIPUTAR SEHINGGA KEMBANG (GEBU) |
![]() |
BAHAN B LARUTAN SERBUK KOPI SEGERA |
![]() |
LANGKAH 1 : BISKUT LADY FINGER DICELUP DI DALAM LARUTAN KOPI Celup sekejap je. |
![]() |
LANGKAH 2 : SUSUNKAN BISKUT KE DALAM BEKAS |
![]() |
LANGKAH 3 : LAPISKAN DENGAN ADUNAN KRIM |
![]() |
LAPISAN KRIM |
![]() |
LANGKAH 4 : TABURKAN DENGAN SERBUK KOKO |
Ulang langkah 1 hingga 4 sehingga selesai. Seterusnya masukkan ke dalam peti ais selama 3-4 jam biar sebati semua rasa kemudian bolehlah dimakan.
Selamat mencuba,
Rosilawati Wahid
0 Comments