Resepi Apam Pisang


Resepi Apam Pisang

Teks & Foto : Rosilawati Wahid

Alhamdulillah, sempat belajar membuat apam pisang daripada allahyarhamah emak. Resipi ini mudah dan tidak banyak belanja. Paling utama dengan percubaan pertama sahaja terus menjadi. Kalau ada yang tak suka manis boleh dikurangkan sedikit gulanya.



Bahan-bahan :
1 cawan pisang mas
1 cawan gula (saya kurangkan kepada 1/2 cawan)
1 cawan minyak masak
2 biji telur
2 cawan tepung gandum + 1 tbsp Sodium bikarbonat (diayak)

Cara membuatnya :
Kisar semua bahan basah.
Apabila sudah sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.
Sudukan ke dalam acuan sehingga 1/2 penuh.
Kukuskan sehingga masak.

Selamat mencuba.

0 comment... add one now